Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 15:43

Χλοοτάπητας και απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί από το ινστιτούτο γεωπονικών ερευνών του Maryland στις ΗΠΑ μόνο ένα στρέμμα χλοοτάπητα μπορεί να απορροφήσει εκατοντάδες κιλά ορυκτών καυσίμων που δημιουργούνται από το διοξείδιο του θείου μέσα σε ένα χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην ατμόσφαιρα, αλλά τα επίπεδα του οξειδίου του αζώτου, διοξείδιο του θείου και των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, κυρίως από την καύση των καυσίμων με βάση τον άνθρακα, αποτελούν ακόμα μια σημαντική ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Ενώ υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε κάποιους από αυτούς τους ρύπους, το Turf Resource Center στις ΗΠΑ αναφέρει ότι, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα φυτά έχουν την δυνατότητα να απορροφούν αυτούς τους αέριους ρύπους με τα φύλλα τους αφομοιώνοντας τους, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον καθαρισμό του αέρα.

Το Turfgrass Council στο Maryland των ΗΠΑ αναφέρει ότι ένα στρέμμα ενεργά αναπτυσσόμενου χλοοτάπητα μπορεί να απορροφήσει εκατοντάδες κιλά διοξειδίου του θείου κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ο χλοοτάπητας επίσης προσλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα, υδροφθόριο και νιτρικό peroxyacetyl, τη χειρότερη ομάδα των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ο χλοοτάπητας ακόμη, «παγιδεύει» περίπου 12 εκατομμύρια τόνους σκόνης και βρωμιάς που απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Αυτή η σκόνη και βρωμιά, ακόμη και ο καπνός παγιδεύονται από την φυλλική επιφάνεια του χλοοτάπητα και τα οποία ξεπλένονται μέσω του εδάφους από το νερό που συγκεντρώνεται πάνω στα φύλλα από τις βροχοπτώσεις. Οι πράσινοι χώροι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής σκόνης και ρύπων.

Ο αέρας μας είναι επίσης καθαρίζεται από τα φυτά μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Τα φυτά προσλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα και νερό και χρησιμοποιούν την ενέργεια από το φως του ήλιου στη φωτοσύνθεση, η οποία παράγει οργανικές ενώσεις και απελευθερώνει την πραγματική ανάσα ζωής ... το καθαρό οξυγόνο.

Μια περιοχή με χλοοτάπητα 50 'x 50' παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες μια τετραμελούς οικογένειας!!